elektromos kezelés (TENS)

elektromos kezelés (TENS)

A TENS kezelés gyógyszermentes fájdalomcsillapító, izomlazító módszer, mely főképp mozgásszervi eredetű fájdalmak esetén hatásos. (TENS = Transcutaneous Electric Nerve Stimulation transzkután elektromos idegstimuláció) 

Hasogat a vállad, fáj a hátad? Nem akar szűnni a csukló vagy térdfájdalmad? Alig bírsz el egy pohár vizet a teniszkönyök okozta panaszoktól?

Ha tartósan fennálló fájdalmak kínoznak, akkor saját érdekedben érdemes olyan megoldást keresned, amely csökkenti a gyógyszerigényed és emellett hatékony fájdalomcsillapítást biztosít. A TENS kezelés épp ilyen módszer, ráadásul bizonyítottan mellékhatásmentes.

A TENS-t a test bármely részén megjelenő fájdalomra alkalmazható. Kivétel képez az agykoponya, a pajzsmirigy és a szív.

Kezelés előtt zsírtalanítjuk azt a területet, amit kezelünk. A zsíros bőr csökkenti az elektróda tappancsok tapadását és rontja a jelátvitelt. Erősen szőrös területen a kezelés hatása elmaradhat, mert a szőrök megakadályozzák, hogy az impulzus a bőrre jusson. Sajnos nincs más mód, legalább az elektródák helyét szőrtelenítened szükséges.

A kezeléshez az elektródákat a fájdalmas terület köré ragasztjuk fel, sohasem közvetlenül a fájó pontra.

Összefoglalva tehát mire jó?

Fájdalomcsillapítás, izomlazítás, vér es nyirokkeringés fokozása, keringési zavarok, öngyógyító energiák aktiválása, testsúlycsökkentés, méregtelenítés, székrekedés.

Alkalmazhatjuk önmagában, de masszázzsal és/vagy kineziológiai tapasszal is kombinálva.

Kontraindikációk (használatot kizáró tényezők): Beültetett elektromos készülék, Fém implantátum megléte, Inzulinpumpa viselése, láz, szívritmus-zavarok (arithmia) és a szív más ingerképző- és ingerületvezető zavarai, Rohammal járó betegségeknél (pl. epilepszia), Terhesség, Fennálló rákos betegség. A szív közelében történő használatot kerülni kell. Stimulációs elektródát nem szabad a mellkas egyik részére (bordával és mellcsonttal jellemzett) sem felhelyezni, különösen a két nagy mellizomra sem, a csontkoponyán a száj, a garat és a gégefő környékén, nyak/nyaki ütőér környékén, nemi szervek területén. A bőr akut vagy krónikus megbetegedésekor (sérült vagy gyulladásos bőr), (pl. fájdalmas vagy fájdalom nélküli gyulladás, pír, bőrkiütés (pl. allergia), égési sebek, zúzódások, daganatok, és nyílt vagy gyógyulófélben lévő sebek vagy műtéti hegek.